02
Nov

02 November | 19:00 | Kristiansand | Open for all

NEW NODE Eyde Women inviterer til et spennende foredrag med Anja Røyne, temaet er menneskets grunnstoffer - byggeklossene vi og verden er laget av.

Etter foredraget blir det tid til nettverking og sosialt samvær.

Anja Røyne har doktorgrad i fysikk og mastergrad i samfunnsøkonomi,  jobber som førstelektor ved Universitetet i Oslo og driver aktivt med forskningsformidling gjennom foredrag og bidrag til radio og aviser.

Hennes første bok, «Menneskets grunnstoffer: Byggeklossene vi og verden er laget av», vant Brageprisen i 2018 i klassen for populærvitenskap.

Boka «Varm klode, kaldt hode: løsninger på klimakrisen» fra 2020 tar for seg teknologiske løsninger for å bremse klimaendringene. Røyne har også skrevet lærebøker om fysikk og klimaendringer.

Vi mennesker består av grunnstoffer: det samme karbonet som i tannbørsten av plast, og det samme jernet vi lager togskinner av. Både fosforet i maten din og kobberet i mobiltelefonen din graves ut av jordskorpen med enorme maskiner, fra forekomster som gradvis blir tømt. En voksende befolkning etterspør stadig mer mat og materialer, samtidig som klimakutt og elektrifisering krever en enorm omlegging av infrastrukturen i samfunnet vårt. Selv fornybar energi kan ikke produseres uten bruk av ikke-fornybare materialer. Finnes det nok av de råstoffene vi trenger? Og hvilke konsekvenser kan en stadig økende utvinningstakt få for klima, miljø og fremtiden?

Foredraget er åpent for alle interesserte (påmelding kreves) og holdes hos Slakter Sørensen, Markensgate 8. Det er muligheter for forhåndsbestilling av mat via påmeldingen.

Vi gleder oss til å treffe mange av regionens dyktige, dynamiske og engasjerte mennesker!


Register